Відкриття НПЦ «Зварник»

21 грудня 2018 року на базі Вищого професійного училища №7 м. Калуша відкрито навчально-практичний центр «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник» згідно наказу Міністерства освіти і науки України від 27.02.2018 року № 206 «Про затвердження переліку закладів професійної (професійно-технічної освіти), на базі яких будуть створені навчально-практичні центри у 2018 році».
На урочистому відкритті були присутні: директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації В.Є. Кімакович, заступник директора департаменту – начальник управління освіти і науки департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації Гаврилюк І.О.; представники підприємств і роботодавці, представники бізнесу та інженерно-технічні працівники: генеральний директор «Будмаш» Хмарник А.В., провідний інженер зі зварювання ТОВ «Фроніус Україна» Талапко Ю.І., головний інженер з ремонту ДП «Калуська ТЕЦ-Нова» Турків Т.Д., директор ПрАТ «Калуський ЗКУ» Медзин В.І., приватний підприємець Білоус І.М.
На створення і придбання обладнання та інструментів Центру було виділено: із державного бюджету – 2 мільйони 300 тисяч грн., з обласного бюджету – 430 тисяч грн. і за кошти закладу – 250 тисяч гривень.
Власними силами було зроблено реконструкцію та ремонт приміщення: мулярські, штукатурні, малярні, плиткові роботи, зварювальні, столярні роботи, демонтаж і монтаж вікон та дверних блоків, монтаж та встановлення робочих місць, електромонтажні роботи із встановленням силових кабелів.
Центр забезпечений сучасним обладнанням:
• верстат плазмового різання металу NT_Plasma-3015-StM (в комплекті з компресором і осушувачом);
• апарат повітряно-плазмового різання Powermax 65М;
• апарат повітряно-плазмового різання Powermax 30 AIR;
• 13 зварювальних апаратів TransSteel 2700с 4R/FSC;
• зварювальний апарат TransPoket 150/Set/EF;
• 2 дугових тренажери зварника;
• ультразвуковий дефектоскоп NOVOTEST УД3701;
• апарат для заточування електродів (вольфрамових);
• 5 столів зварника ССФ-1600 у комплекті з витяжним пристроєм;
• зварювально-монтажний стіл.
Для організації роботи навчально-практичного центру створено і облаштовано кабінети:
- кабінет спецтехнології зварювання;
- лабораторія зварювальних технологій;
- майстерня механізованого зварювання;
- цех металоконструкцій.
Крім того, в роботі навчально-практичного центру будуть використовуватись діючі кабінети училища:
- охорони праці;
- електротехніки;
- інформаційних технологій.
Вище професійне училище №7 м. Калуша має досвід співробітництва з соціальними партнерами і роботодавцями. Цьому сприяють 3 будівельні навчально-практичні центри, які створені на базі закладу і забезпечують будівельну галузь кваліфікованими робітниками та поширюють новітні матеріали і технології.
Згідно «Положення» головною метою діяльності новоствореного НПЦ «Зварник», є реалізація завдань щодо вдосконалення практичної підготовки учнів, слухачів професійно-технічних навчальних закладів, студентів вищих навчальних закладів, підвищення кваліфікації педагогічних працівників, фахівців підприємств, організацій, установ.
Новостворений Центр продовжить багаторічні традиції училища з підготовки і вдосконалення кваліфікаційного рівня зварника шляхом впровадження у навчальний процес новітніх виробничих технологій із застосуванням сучасного обладнання, інструментів і матеріалів.
Як висловився Віктор Євстахійович Кімакович, створення таких Центрів повинно зацікавити підприємців, які потребують висококваліфікованих зварників, а спільна робота роботодавців, закладу та учнів стане основою дуальної форми навчання.




















Коментарі