В сучасних умовах виробництва з використанням нових технологій потрібні висококваліфіковані робітники. Це і спонукало колектив Вищого професійного училища № 7 м. Калуша до пошуків нових форм і методів організації навчально-виробничого процесу та впровадження в навчальний процес інноваційних виробничих та педагогічних технологій.
Одним із найважливіших чинників підвищення якості професійного навчання молодих робітників є підготовка їх в рамках соціального партнерства навчального закладу з бізнесом. Мінливість стихії ринку являється дивовижним чинником для розвитку виробництва нових будівельних матеріалів,технологій,а також розуміння головних завдань часу - його ефективності і специфіки світосприйняття. Дефіцит кадрів,що володіють новими технологіями,- гостра проблема в будівельній галузі.
Профтехосвітяни цінують співпрацю з компаніями – виробниками будівельних матеріалів, адже це дає можливість нашим учням, слухачам працювати з сучасними матеріалами та технологіями і бути конкурентоздатними не лише на ринку праці України, а й європейських країн.
За сприяння будівельних компаній КНАУФ, ЦЕРЕЗІТ, СНЄЖКА  в нашому училищі створено сучасні навчальні кабінети і майстерні, навчально-виробничий процес забезпечено навчальною і методичною літературою, будівельними матеріалами цих компаній. Для обміну досвідом роботи та ознайомленням із найновішими розробками компаній проводяться науково-практичні конференції, майстер-класи, тренінги, Всеукраїнські конкурси професійної майстерності.
Ось до прикладу, у 2013 році на базі Львівського вищого професійного училища дизайну та будівництва відбувся Всеукраїнський конкурс фахової майстерності «Knauf MGK 2013 Ukraine» за участі іноземних команд, організований безпосередньо компанією ДП «Кнауф Маркетинг» за сприяння Міністерства освіти й науки та національної академії педагогічних наук України. В конкурсі брали участь 24 команди, три з яких прибули з Російської Федерації, Азербайджану, Грузії. Команду представляли майстер виробничого навчання та учень училища. Унікальність цього конкурсу очевидна і пояснюється багатьма чинниками. По-перше, це перший Всеукраїнський конкурс в системі ПТО, що вийшов за рамки держави; по-друге, інтернаціональний склад журі та учасників, і в третє – незвичайний склад команд – педагоги та їх учнів.
Компанія КНАУФ переслідувала декілька цілей. По-перше конкурс дозволяв визначити професіоналізм педагогів – як фаховий так і педагогічний. Адже можна було побачити професійну підготовку самого майстра та продукту його педагогічної діяльності – учня. Конкурс мав таке завдання, як підвищення професійної майстерності майстрів виробничого навчання, популяризації матеріалів та технологій КНАУФ, кращого виробничого досвіду і не лише в рамках України. В цьому конкурсі наша команда виборола перше місце. У 2016 році у місті Луцьку наша команда посіла друге місце.
Можу впевнено стверджувати що співпраця нашого колективу з усіма будівельними компаніями дає свої якісні плоди: підготовлені кваліфіковані робітники мають ґрунтовні знання та вміння, навчально-виробничий процес є змістовно насиченим та мотивованим до отримання нових знань та практичних навиків.
Сьогодні наше училище це провідний навчальний заклад з підготовки виробничих кадрів для будівництва. Ми розуміємо значення сучасних будівельних технологій та досконале володіння ними. Всі роки нашої спільної біографії з компаніями стали для нас часом не лише потужного розвитку і вдосконалення, а і лідерського зростання, свідомої активної участі у формуванні вітчизняного будівельного ринку та забезпечення його висококваліфікованими будівельними кадрами, що володіють передовими технологіями опоряджувальних робіт.
Сьогодні ми активно беремо участь і в проектів «Активна молодь на ринку праці – підвищення якості професійного та підприємницького навчання в українських навчальних закладах з використанням методів моделювання», який підтриманий Департаментом освіти, науки та молодіжної політики Івано-франківської ОДА, виконується Малопольським  Інститутом Територіального самоврядування та Адміністрації Краків Польща спільно з Громадським центром «Ділові ініціативи» м. Івано-Франківськ. Учасниками проекту проведено Пілотний урок «Використання ігрових технологій в формуванні комунікативних компетенцій та навиків співробітництва».  Інтерактивні технології цього проекту набули поширення серед педагогічних працівників ВПУ № 7 м. Калуша, доповнені власними формами і методами.
ВПУ № 7 м. Калуша співпрацює з Корпусом миру в Україні, запрошуємо представника на зустрічі з педколективом і учнями в рамкам проекту «Розвиток громад».
Останній проект переговори з громадською організацією українсько-німецької співдружності про продовження навчання випускників нашого училища на фірмі «Ельма». Це по лінії готельно-ресторанного бізнесу. Це вища кулінарна школа м. Берлін.
  Пропозиція цікава при умові, якщо наші випускники оволодіють німецькою мовою і матимуть на дорогу і консульський збір 200 євро. Німецька сторона впродовж 3-х років дає освіту у сфері ресторанного бізнесу і непоганий соціальний пакет (житло, медкарта, стипендія, але при умові 4 дні практики, 2 дні навчання). В березні 2017 року посередник громадська організація «Українсько-німецька співдружність» хоче продовжити з нами перемовини.











Компанія «Хенкель» працює по всьому світу з добре збалансованим і диверсифікованим портфелем. Компанія займає лідируючі позиції з трьома бізнес-підрозділами промислових і споживчих підприємств завдяки міцним торговим маркам, інноваціям та технологіям.  Бізнес-напрямок Adhesive Technologies «Клейові технології» компанії «Хенкель» – глобальний лідер на ринку клейових матеріалів – в усіх сегментах галузі по всьому світу. У сегментах Beauty Care «Косметичні Засоби» I Laundry & Home Care «Засоби для прання, догляду за оселею» компанія «Хенкель» займає провідні позиції на багатьох ринках та в різних категоріях по всьому світу. З моменту заснування у 1876 р. компанія «Хенкель» налічує 140 років успіху. Компанія «Хенкель» дає роботу більш ніж 50 000 осіб по всьому світу – це пристрасна і надзвичайно багатонаціональна команда, об’єднана сильною корпоративною культурою, спільною метою створювати стійку вартість і спільні цінності. Як визнаний лідер у сфері соціальної та екологічної відповідальності, компанія «Хенкель» займає провідні позиції за багатьма міжнародними індексами і рейтингами. Привілейовані акції компанії «Хенкель» внесені в німецький фондовий індекс DAX.
Хенкель в Україні нараховує приблизно 800 співробітників, 5 об’єктів, на яких поєднуються виробничі і службові приміщення, а також Хенкель надає своє ім’я багатьом фірмовим продуктам, якими ви регулярно користуєтеся, наприклад, Ceresit або Persil. В Україні ми працюємо в рамках всіх трьох стратегічних напрямків бізнесу Хенкель: Adhesive Technologies «Клейові технології» Beauty Care «Косметика»та Laundry & Home Care «Засоби для прання та догляду за оселею».

Вище професійне училище № 7 м. Калуша розпочало співпрацю з «Хенкель Баутехнік (Україна)» з 2005 року.
Основна мета створення Регіонального навчально-практичного будівельного центру: - надання сучасних освітніх послуг в галузі інноваційних будівельних технологій і матеріалів.
Основними функціями центру є:
1. Участь у реалізації державних, освітніх та економічних програм.
2. Надання професійно-технічним навчальним закладам регіону консультативної, експериментальної, посередницької допомоги з питань практичного освоєння учнями, слухачами новітніх будівельних матеріалів та технологій.
3. Налагодження ділових контактів з навчальними закладами, підприємствами, фондами на регіональному, міжрегіональному рівнях з метою поліпшення підготовки та підвищення кваліфікації робітників-будівельників.
4. Забезпечення відповідного рівня стажування майстрів виробничого навчання та викладачів спеціальних предметів будівельного профілю.
5. Надання консультативної, практичної та методичної допомоги професійно-технічним навчальним закладам регіону з питань впровадження в навчальний процес новітніх будівельних технологій і матеріалів.
6. Внесення пропозицій щодо вдосконалення навчальних робочих програм із спеціальних предметів та виробничого навчання по вивченню новітніх будівельних матеріалів і технологій.
7. Формування навчально-матеріальної та методичної бази, для забезпечення навчання з освоєння новітніх технологій у будівництві та застосування сучасних будівельних матеріалів.
8. Організація навчання працівників будівельних підприємств та організацій з метою освоєння ними новітніх будівельних технологій та матеріалів.
9. Надання матеріально-технічної бази, обладнання та необхідного навчально-матеріального забезпечення для стажування майстрів виробничого навчання і викладачів спеціальних предметів професійно-технічних навчальних закладів будівельного профілю регіону з освоєння ними новітніх будівельних матеріалів.
10. Участь в організації та проведенні семінарів-практикумів, конференцій, засідань обласних (міських) методичних секцій з питань впровадження в навчальний процес новітніх будівельних матеріалів і технологій при підготовці робітників будівельних професій.
Центр здійснює свою діяльність за такими напрямками:

- підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації робітників будівельних організацій за новими будівельними технологіями від «ХЕНКЕЛЬ БАУТЕХНІК (УКРАЇНА)»;
- вивчення науково-технічних досягнень у галузі будівництва та впровадження їх в виробництво;
- вивчення та використання номенклатури нових матеріалів та технологій.
Теоретико-практичне навчання при Центрі проводиться за тематичними циклами:

1. Плиткове облицювання (матеріали Ceresit);
2. Улаштування підлог (матеріали Ceresit);
3. Відновлення та захист бетонних і залізобетонних будівельних конструкцій (матеріали Ceresit);
4. Реставрація фасадів будинків матеріалами Ceresit;
5. Декоративне опорядження фасадів матеріалами Ceresit;
6. Гідроізоляційні роботи (матеріали Ceresit);
7. Системи утеплення фасадів матеріалами Ceresit.

Після закінчення навчання видається сертифікат.

2017 рік. Черговий випуск слухачів відбувся в Регіональному навчально - практичному центрі, який функціонує на базі ВПУ №7 м. Калуша. Ними стали учні училища, які пройшли навчання і отримали сертифікат за напрямом «Плиткове облицювання з використанням матеріалів ТМ Ceresit та технологій від компанії «Хенкель Баутехнік (Україна). Це додаткова професія, якою учні оволодівають у канікулярний і вільний від навчання час. Виконані ними роботи підтверджують готовність учнів працювати.





Співпраця  Вищого професійного училища 7 м. Калуша  з компанією «КНАУФ»  розпочалася з 2005 року. Відповідно до наказу Мiнiстерства освіти і науки України вiд 25.07.2005 р. №436 “Про проведення апробацiї проектiв державних стандартiв ПТО з конкретних професiй”, а саме для пiдготовки учнів нової робiтничої професії “Монтажник гiпсокартонних конструкцiй” педагогічні працівники змушенні  були освоїти  цю професія. Кваліфікаційна характеристика  професії “Монтажник гiпсокартонних конструкцiй” розроблена за сприянням  компанії Кнауф  та  була внесена в Державний класифікатор професій. З підтримки компанії Кнауф  та Мiнiстерства освіти і науки України викладачі професійно-теоретичної підготовки та майстри виробничого  ВПУ № 7 м. Калуша  Прокопів В.В., Валігун Р.П., Якимець Л.П. навчалися з серпня 2005 року по листопад 2006 року у Донбаській національній академії будівництва і архітектури,  де здобули нову робітничу професію “Монтажник гiпсокартонних конструкцiй”  ІІІ, IV та V кваліфікаційного розряду.  Як згодом висловилася викладач вищої категорії Прокопів В.В., це стало поштовхом до особистого професійного зростання.
Наступним кроком була підготовка і створення на базі ВПУ № 7 м. Калуша РНПБЦ Knauf. До офіційного перерізання стрічки 26 квітня 2007 року потрібно було підготувати приміщення, облаштувати кабінет і створити робочі місця в майстерні, забезпечити учнів інструментом, матеріалами, підручниками та інструкціями з  виконання робіт. ВПУ № 7 спрямувало свою роботу на виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 27.04.2004 року №340 „Про затвердження примірного положення про регіональний навчально-практичний центр” та наказу Управління освіти і науки івано-Франківської обласної державної адміністрації від 03.02.2005 року №43 „Про створення регіонального навчально-практичного будівельного центру”.  Мета регiонального навчально-практичного будiвельного центру «КНАУФ»  відповідно до положення – впровадження інноваційних технологій  в навчально-виробничий процес, пiдвищення квалiфiкацiї педагогiчних працiвникiв будівельного профілю, органiзація та проведення курсів пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї робiтникiв будiвельних професiй області з вивчення нових технологiй та матерiалiв.
 Під час створення матеріально-технічної бази для навчання  учнів представники компанії  «КНАУФ» та його регіонального представництва  в Івано-Франківській області неодноразово вiдвiдували навчальний заклад i надавали  квалiфiковані консультацiї щодо створення навчально-практичного будiвельного центру (РНПБЦ) з підготовки та перепiдготовки робiтникiв. Завдяки тісній співпраці з компанією «КНАУФ» кабiнет спецтехнологiї  та майстерня виробничого навчання забезпечені навчально-дидактичним матерiалом на 100%.  Упродовж десяти  років керівником освітніх проектів компанії ДП «КНАУФ Маркетинг» Остапченко Тетяною Євгенівною розроблялися все нові та нові  навчальні підручники, електронний підручник «Монтажник гіпсокартонних конструкцій»,  комплект  навчальних елементів, які допомагають ефективніше, доступніше проводити  навчання учнів та здобувати високий кваліфікаційний рівень за професією монтажника гіпсокартонних конструкцій.
Старченко Олександр Юрійович, Остапченко Тетяна Євгенівна, Попович Ігор Дмитрович і їх співробітники були незмінними консультантами і організаторами всіх робіт.
Створення РНПБЦ на базі ВПУ № 7 м. Калуша стало «дітищем» Тетяни Євгеніївни.  Центр був втіленням її ідеї про бездоганну роботу, дотримання німецького стандарту якості.  Вимогливість Остапченко Тетяни Євгенівни щодо якості виконання робіт в центрі повернулась до нас набутим високим професіоналізмом з новими матеріалами і технологіями.
Ось цифри подальшого забезпечення РНПБЦ матеріалами для навчальних цілей: 2006-2007 рік на час відкриття центру компанією Кнауф було безкоштовно передано училищу інструментів, матеріалів, підручників, відео- та аудіо- технікою на суму 40 тис. гривень.  Надходження сумішей, гіпсокартону, профілів, грунтівки лише за 2012-2014 р. на суму 40 995 грн., а впродовж 2010-2015 р. літератури надійшло на суму 5 013 грн., не враховуючи інформаційно-методичних матеріалів, наданих учасникам конференцій та семінарів, організованих представниками Кнауф.
В традиціях Knauf створення обширних програм для зацікавлених осіб. Керівник освітніх проектів Тетяна Остапченко забезпечує учнів з професії «монтажник гіпсокартонних конструкцій» і слухачів курсової підготовки підручниками і інформаційно-методичними матеріалами, де покроково описано технологію виконання будівельних робіт. Для більшої наочності і переконливості: відео- фотоматеріали, буклети.та інструкцій з  виконання робіт.
Навіть неповний перелік навчально-методичних конференцій, науково-практичних семінарів, організованих директором Старченко О.Ю. і керівником освітніх проектів Остапченко Т.Є., місця їх проведення, список учасників і їх програма, підтверджують освітню стратегію Knauf:
2009 рік – Міжнародний семінар (м. Харків);
2010 рік – міжобласні семінари компанії Кнауф (м. Львів, м. Луцьк, м. Тернопіль);
2011 рік – м. Сарни, м. Чернігів;
2011 рік – Міжнародні конференції компанії Кнауф (м. Херсон, м. Чернігів);
2013, 2014, 2015 р. – Міжнародний конкурс фахової майстерності з професії «монтажник гіпсокартонних конструкцій».
Повертаючись з таких заходів, ми привозимо для наших учнів підручники, інформаційно-методичні матеріали, отримуємо сертифікати про оволодіння новими програмами  Knauf і візитки нових учасників цих заходів. КНАУФ об’єднав нас у велику дружню сім’ю.
Згодом ми зрозуміли філософію партнерства Knauf. Як висловилась дійсний член АПН України, доктор педагогічних наук, професор Ничкало Неля Григорівна, Кнауф може писати історію конкурсів, конференцій і семінарів, проведених на високому рівні за участю доктора Герда Ленга, доктора педагогічних наук, професора Десятова Тимофія Михайловича, директора Інституту професійно-технічної освіти, член-кореспондента НАПН України, доктора педагогічних наук, професора Радкевич Валентини Олександрівни, кандидата педагогічних наук, заступника директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України Ковтуненко Ніни Олексіївни, представників Міністерства освіти і науки України.
На сьогодні вони стали місцями зустрічі представників освіти, науки,  влади і економіки, майданчиками майстер-класів і каналами розповсюдження нових матеріалів і технологій.  
Запам’ятались виступи на цих заходах Старченко Олександра Юрійовича. Його виступи завжди були яскравими, аргументованими і мотивованими. О.Старченко так говорить про професію будівельника, що вона поставє привабливою і перспективною, відчувається що він «наш», від профтехосвіти, компетентний керівник із великим досвідом управлінської роботи.
            Високого соціального значення набув захід за програмою соціального  партнерства систем ПТО і КНАУФ щодо трудової реабілітації учнів з особливими потребами та воїнів АТО і членів їх сімей (м. Полтава 2015 р.).
Продукція компанії Кнауф – це німецький стандарт якості. В цьому її універсальність. Фірмовий стиль і корпоративна культура – самобутні. Історії і традиції Knauf для нас цікаві. Знайомство з їх досвідом поширення руху «Зроби сам» наштовхнуло нас на створення серії відеосюжетів «Домашньому майстру»
Як результат РНПБЦ  на базі ВПУ № 7 м. Калуша уже двічі пройшов атестацію.
 Педагогічні працівники ВПУ № 7 м. Калуша, на базі якого функціонує РНПБЦ Кнауф, проводять майстер-класи на обласних секціях з професії «Монтажник гіпсокартонних конструкцій» для майстрів виробничого навчання та учнів інших навчальних закладів будівельного профілю області  та з метою підвищення рейтингу професії.
 З відкриттям центру, педагогічні працівники і учні училища отримали новий вектор в навчально-виробничій діяльності училища.
Започаткований в 2006 році проект упродовж 10 років став програмою реалізації концепції Knauf і програмою інноваційного розвитку професійно-технічної освіти. Загальний соціальний результат: це сотні і тисячі кваліфікованих робітників, які будують і облаштовують приміщення новітніми матеріалами Кнауф. Крім щорічного випуску більше 100 учнів будівельного профілю  зі знаннями матеріалів і технологій Кнауф, курсову підготовку пройшли через РНПБЦ  Кнауф на базі ВПУ № 7 м. Калуша 668 чол. Для одних це стало можливістю майбутнього працевлаштування, для інших – оволодіння суміжною професією.





Високого соціального значення набув захід за програмою соціального  партнерства систем ПТО і КНАУФ щодо трудової реабілітації учнів з особливими потребами та воїнів АТО і членів їх сімей (м. Полтава 2015 р.).
Продукція компанії Кнауф – це німецький стандарт якості. В цьому її універсальність. Фірмовий стиль і корпоративна культура – самобутні. Історії і традиції Knauf для нас цікаві. Знайомство з їх досвідом поширення руху «Зроби сам» наштовхнуло нас на створення серії відеосюжетів «Домашньому майстру»

Як результат РНПБЦ  на базі ВПУ № 7 м. Калуша уже двічі пройшов атестацію.




Нещодавно між Міністерством освіти і науки України та ТзОВ «Снєжка-Україна» було підписано Меморандум про співпрацю, що передбачає створення відомим в Україні виробником лакофарбових матеріалів навчальних центрів у закладах професійної освіти.
«Снєжка-Україна» впродовж кількох років розробляла програму реалізації навчальних осередків в училищах, що готують робітників будівельної галузі. Навчально-практичні центри «Sniezka» вже апробовані і успішно функціонують у ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» і Луцькому ВПУ будівництва та архітектури. Тож  компанія «Снєжка-Україна», заручившись підтримкою Міністерства  освіти і науки України, продовжує розвивати напрямок співпраці із установами професійної освіти.  Ще один навчально-практичний центр «Sniezka»  створено у вищому професійному училищі № 7 міста Калуша, відкриття якого відбулося 22 листопада 2016 року.
У церемонії  з нагоди відкриття навчально-практичного центру «Sniezka» взяли участь керівництво ВПУ №7 міста Калуша на чолі з директором Володимиром Мельником, генеральний директор ТОВ «Снєжка-Україна» Марек Павлусь,  директор з маркетингу ТОВ «Снєжка-Україна» Оксана Кукурудз, начальник  відділу професійних навчань та технічних консультацій Орест Жураківський, представники Івано-Франківської обласної держадміністрації, департаменту  освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської облдержадміністрації та керівники  професійних навчальних закладів з інших областей України. Під час урочистостей генеральний директор ТзОВ «Снєжка-Україна» зазначив: «У вищому професійному училищі №7 міста Калуша є усі умови і можливості для функціонування нашого центру – це і професійний педагогічно-викладацький персонал,  відповідна матеріально-технічна база та учні, які прагнуть здобувати професії у будівельній галузі». Директор з маркетингу ТзОВ «Снєжка-Україна» Оксана Кукурудз вручила колективу  навчального закладу диплом, який став  посвідченням плідної співпраці і взаємодії соціальних партнерів. У рамках святкового заходу   відбулося перерізання  стрічки.  Згодом учасники свята   оглянули  кабінет малярних робіт «Sniezka», кабінет з технології  деревозахисних виробів «VIDARON» й виробничу майстерню, де учні практикуватимуться у техніці нанесення матеріалів й докладно опановуватимуть засади  правильного їх застосування. Усі приміщення відповідно обладнані сучасними наочно-методичними матеріалами й інструментами.
Напередодні  створення навчально-практичного центру  «Sniezka» у Калуші,   фахівці компанії «Снєжка-Україна»  провели навчальні семінари із використання у ремонтних й оздоблювальних роботах матеріалів Sniezka й VIDARON для викладачів й майстрів виробничого навчання будівельного профілю ВПУ №7. Після ґрунтовних занять викладачі й майстри  отримали сертифікати від виробника і  передаватимуть досвід і знання  учням  під час навчального процесу.  Крім того, на базі новоствореного навчально-практичного центру «Sniezka» проводитимуться семінари, конференції для викладачів інших професійних навчальних закладів Івано-Франківської області, майстрів будівельних організацій та майстрів, що є приватними підприємцями. Навчальна програма центру орієнтована на професійно-технічні напрямки за професіями: «маляр-опоряджувальник-штукатур», «столяр», «утеплювач». У ході навчального процесу учні освоюватимуть не тільки теоретичні засади застосування сучасних лакофарбових матеріалів на основі новітніх технологій, але й  здобуватимуть практику, використовуючи інноваційну продукцію Sniezka,  VIDARON, FOVEO TECH, і вдосконалюватимуть свої вміння.
Співпраця і взаємодія  виробників будівельних матеріалів з навчальними закладами професійної освіти України  - це перспективний шлях  розвитку і модернізації професійної освіти в Україні.








Коментарі